14 February 2009

Še na par strani je treba pokazati s prstom...

... ko se išče krivce za sedanjo krizo.

Sigurno so na prvem mestu banke, ki so dajala popolnoma neracionalna posojila. Na drugem mestu je kar nekaj vas, ki ste veselo jemali kredite in trošile preko vaših zmožnosti. Potem so tukaj centralne banke in inštutucije za finančni nadzor. Pa pustimo te na miru, ker je v tej zgodbi še nekdo.

Nekdo, ki ima precej umazane prste. Nekdo, ki v principu obstaja zato, da neodvisno preverja poslovanje vseh podjetji. Revizorji! Revizija banke ni vsakoleten "one off" projekt ampak je process, ki nenehno poteka. In revizorjevo delo ni samo podpis pod bilanco stanja in P&L (kako se reče profit and loss statement v slovenščini? (blush)). Revizor zagotovi tudi, da je podjetje zdravo in da bo lahko poslovalo vsaj še eno leto. Hkrati je revizorjeva odgovornost da opozarja na riskantne zadeve v podjetju. In tu so vse 4 velike (The Big 4) firme padle na testu!
- Je Ernst & Young opozoril na Lehman Brothers? Khm, ne...
- Je PwC opozoril na Northern Rock? Khm, ne...
- Je Deloitte opozoril na Merrill Lynch? Khm, ne...
- Je KPMG opozoril na HBOS? Khm, ne...

No, pa da malce pohvalim no izmed teh firm. Deloitte je opozoril na Bear Stearns. Čeprav ne dovolj močno.

Kje je šlo vse to po zlu? Zame pri "Value Add Audits" kot jim Big4 firme rade pravijo.
Najprej je problem v tem da samo 4 firme obvladujejo trg. In velika podjetja občasno malce zarotirajo in to je to. Največji problem pa je v razmerju med bankami(podjetji) in revizorji. Revizorske firme pač za podjetja ne opravljajo samo revizij. Četudi je zakonsko omejeno kaj lahko in česa revizorji ne smejo delati v podjetju je še vedno daleč preveč dovoljeno. In ko enkrat dohodek od drugih storitev preseže dohodek od revizije (zelo enostavno) se hitro porodi vprašanje... boš kvalificiral letno poročilo in tvegal izgubo ostalih milijonskih poslov? Povrh tega pa je v večini primerov FD (finančni direktor) firme še bivši partner v revizorski firmi. Lep primer tega v zadnjem času odmeva po VB. Še toliko bolj, ker je človek, ki je s svojim opozarjanjem sprožil preiskavo opozarjal ravno na pretirane rizike. Priporočam.

Neodvisnost? My Ass..

1 comment:

Atlas Financial Service said...


Welcome to Atlas Financial, We provide financial assistance to hard-working people to get the money they need quickly for individual businesses with a 3% interest rate. We have flexible credit, Trusted by millions, apply within minutes. Our facilities; Quick application, immediate decision, quick financing, dedicated support.

Contact Office: Atlasloanfirm@outlook.com

Phone /whatsapp: +1 443 345-9339