22 April 2008

Credit crunch

Tu vsi že nekaj časa govorijo o credit crunch-u. Problemih ne finančnih trgih, ki so se začeli s tem, da so morale banke odpisati kar nekaj (desetine milijard funtov) stanovanjskih posojil v US.

To je sporožilo probleme z likvidnostjo in rezultat je tu. Banke niso preveč naklonjene posojanju, zahtevajo višje premije,.. in nočejo več posojati ena drugi ker se preprosto bojijo. In če ni denarja ni vlaganj in če ni vlaganj ni rasti in če ni rasti je... problem ki se mu reče recesija.

UK vlada se temu hoče seveda na vse kremlje izognit in je sedaj ponudila bankam državne obveznice v zameno za stanovanja (ki so garancije kreditov, ki so srš celega problema). Saj pravijo da bodo vzeli samo "dobre kredite" in ne drugo ali tretje razredih, ampak... MALO MORGEN. Banke naj se zajebavajo s tem komu bodo posojale in potem ves (skoraj ves) riziko prevalijo na državo (davkoplačevalce)?

S tem naj bi dali injekcijo 50 milijard funtov in stvari naj bi se izboljšale. Upam... ker ne kaže preveč dobro. Funt je izgubil ohoholala v zadnjem času in 7% obresti na računu ne odtehtajo kar sva izgubila v primerjavi z evrom,. V četrtek je v dveh bankah šlo 2,000 delovnih mest in ocenjujo naj bi v naslednje pol leta London izubil 40,000 delovnih mest v financah. "Bomo vidli kaj bo!", je reku ta slep.

1 comment:

Boza said...

Oh, ja, te banke :)