04 December 2007

Vroci stol, drugic

Saj ni res... saj niso resni... Mislim, pa komu je bila ta oddaja namenjena? V mislih imam oddajo Vroci stol z 3. decembra, ki jo vodi Vladimir Vodusek.

V oddaji naj bi se pogovarjali o problemu vpliva kapitala na medije. Vpliv kapitala na splosno je zelo zanimiva tema in zato sem se odlocil to oddajo pogledat. Vendar je bilo pa uvodnem monologu, ki ga je Vodusek dovolil uredniku Maga, Silvestru Surli, jasno da bo to vse prej kot normalna debata. Da bo juha bolj vroca je Vodusek zagotovil z cudnimi vprasanji uredniku Dela, Janezu Markesu. Roko na srce, tudi ta ni ravno najbolj naravnost odgovarjal in je malce prevec temperamentne nravi. Vendar ce hoces debaterati o problemu na Magu potem potrebujes v studiju vse vpletene kot je Markes skusal dopovedati Vodusku... ce ne je to enostranska predstavitev, ki je lahko novinarstvu samo v sramoto.

In ta oddaja je zame bila novinarstvu v sramoto. Kot gruca otrok v peskovniku se delovali - prave ozemeljske vojne (turf wars). Osebna napadanja na najnizjem nivoju, ukori kot v soli, ironicni smeh... samo udarci so se manjkali. Ja pa tudi res, da nam navadnim smrtnikom ni jasno kaj je res v ozadju in kdo komu rine prst nekam. In da so se tisti ki te zgodbe poznajo, vendar se lahko od njih distancirajo, dobro zabavali.

En taksnih, ki se lahko distancirajo je tudi urednik Financ, Peter Frankl, ki je bil edini razumen. Sem poslusal ze par intervjujev z njim in se mi dopade.

No comments: