30 January 2010

Lepa pravljica ali...

... film izredno politične narave.

Danes sem bil po dolgem času spet v kinu. Gledat sem šel film, ki je podrl vse rekorde - Avatar. In kot se spodobi v 3D.

Najbolj sem bil presenečen nad jasno politično usmerjenostjo filma. Bolj anti big business filma že nekaj časa nisem videl. Izkoriščanje naravnih virov za ceno skupnosti, družbenih vrednot in konec koncev narave same. No, film se z lahkoto gleda tudi brez naravnih virov - samo skozi vpliv velikih firm na vsakdanje življenje (velike farmacevtske in prehranbene firme imajo kar veliko blata v tretjem svetu - no, kar nekaj tudi v razvitem).

Čeprav se v takšnih debatah vedno postavi nasproti kapitalu, so po moje šli tokrat malce predaleč "to prove a point". Čeprav verjamem, da so CEO-ji Shell-a, Nestle-ja, Walmart-a,... odgovorni za marsikatero zelo zelo grdo zadevščino, pa vseeno nimajo v Outlookovem koledarju vsak dan pol ure rezervirane za etično čiščenje in popoln napad na vse kar leze in gre.

Kakorkoli... vseeno je dober film, ki se ga lahko gleda z različnih vidikov in v katerem bo vsak lahko načel nekaj zase.

No comments: