10 April 2009

Najbolj me raz&~@&^%...

... manipuliranje s podatki, predpostavljanje in zavedna ignoranca "common sensa" (ce ne zavedna, potem pa... pa pustimo to ob strani). Da me to res ziritira lahko potrdi moj cimr, ki kar se vcasih prav razburja kako lahko nekatere stvari vzamem popolnoma flegma, ampak mi taksni primeri odpihnejo pokrov!

Danes sem dobil fwd naslednjega emaila:
- - -
"...zdravniku rentgenologu Tomažu Šerugi (za 116 ur rednega dela 2.643
evrov, za 136 ur dežurstev in 85 nadur 9.141, z dodatki, prazniki,
strokovnim izpopolnjevanjem in delovno uspešnostjo pa 2.879 evrov)"

116+136+85=337 ur, kar ob 23 delovnih dneh znese skoraj 15 ur dnevno,
ob 31 delovnih dneh pa skoraj 11 ur dnevno (verjetno je bil bliže
23-im delovnim dnem kot 31-im). Omenjeni se je še izobraževal - kako
to izgleda po 15-ih urah dela mi sicer ni jasno (predpostavimo še 1,5
ure dnevno). Za pot na delo/z dela je potreboval še vsaj 1 uro, 1 uro
pa za vse ostalo (zajtrk, večerja...).

V primeru 23 delovnih dni to pomeni (dnevno): 15 delovnih ur + 1,5 ure
za izobraževanje + 1 ura prevoz na delo/z dela + 1 ura (zajtrk,
večerja...) = 18,5 ure. Če ni imel popolnoma nič časa niti zase niti
za druge, bi to pomenilo, da je spal dobrih 5 ur dnevno. Če je vsaj 2
uri dnevno posvetil ženi, otrokom, sorodnikom, prijateljem, rekreaciji
in TV, bi to pomenilo, da je spal dobre 3 ure dnevno.

In kako lahko nekomu, ki opravlja samo eno službo, redno delo
predstavlja manj kot petino plače (mislim, da je to možno samo v
banana sistemih)?

Zaključek: slovensko zdravstvo je ali znanstvena fantastika
(abstraktna umetnost) ali drag fantastični nateg (kriminal).
- - -

OK, naj na zacetku povem, da ni moj namen braniti slovensko zdravstvo ali doticnega zdravnika. In ja, gospodje in gospe ki generalizirajo, vedno vzamejo za primer outlinerje (primere, ki izstopajo). Mogoce je primer g. Seruge res primer nekoga ki izrablja sistem, ampak po moje to ni to. Problem je v pomanjkanju zdravnikov!
Pa pustimo to, in se osredotocimo na primer... ali bi gospod ali gospa, ki je to spisal mogoce pomislila na naslednja dejstva:

- zdravniki dezurajo tudi ob vikendih, tako da je stevilo dni v tem primeru verjetno bolj blizu 31 kot 23. Sploh, ker nam baje v zdravstvu primankuje ljudi! Pa vzemimo 27 da bo volk sit in koza cela. In potem to znese 12.5 ur na dan in g. Seruga ima kar na nekrat 1.5 ure vec na delavni dan.

- nadalje pisec predpostavi, da se g.Seruga izobrazuje 1.5 ur dnevno! Halooooo, pa s katere gnili riti (oprostite jeziku) je to prilezlo? A vi hodite na strokovne seminarje v prostem casu ali se vam to steje v delavni cas?? Hop, in imamo skupaj ze 3 ure vec.

- 1 ura na dan za hrano... in my humble opinion zdravniki tudi jedo ko so na dezurstvu. In ce predpostavimo, da je g. Seruga oddelal 12 dezurstev (136 ur) potem ima kar naekrat 12 ur vec za svoje aktivnosti. Ker je to razporejeno preko 27 dni, je to malce manj kot 0.5 ure na dan.

- kje se se skriva cas? ja seveda, ce g. Seruga dezura potem se mu ni treba odpeljati domov in zjutraj nazaj v sluzbo. Pa je spet pridobil 12 ur za svoje aktivnosti ali pa spanje. Skupaj ima g. Seruga ze dodatnih 5 ur zase ozirma spanje in lahko sedaj spi ze 8 ur na dan!

- pa se dotaknimo se spanja. kolikor vem, zdravniki na dezurstvu spijo ce nimajo dela (all together now: Buuuuuuuu). In glede na to koliko ur je g. Seruga delal, srcno upam, da mu je uspelo kdaj zatisniti oci. In to njegovo kvoto spanja samo zvisa - oziroma ker kot odrasel clovek verjetno ne potrebuje vec kot 7 ur ima nekaj vec casa za druzino, sport,...

- pa se zadnja tocka malce v razmislek: G. Seruga ima se vedno vracunani 2 uri na dan za druzino, sport in prijatelje. Hmm... koliko od vas res posveti 2 uri na dan tem trem in ne steje v ta cas skupnega buljenja v TV ali pa surfanja po internetu? In na pozabite, vecerja in zajtrk sta bil vracunana ze drugje in ne sodita v to kategorijo!! In surprise, surprise, TVju in internetu se marsikdo lahko odrece. Including me when I'm working my ass off!!

Za zakljucek: Moj rekord v mesecu je 300 ur. In v tistem mesecu nisem delal nobenega vikenda in dveh petkov! So pa nekateri kolegi delali tista dva petka in se dva vikenda po cca 25 ur na vikend!! Ja, dobili smo nekaj bonusa, ampak raje bil imel svojo normalno placo in delal 8 ur na dan. Ampak ce je treba nekaj naredit je pac treba naredit. In mi smo imeli samo porocilo za oddat. G. Seruga pa je imel paciente.. ljudi! In najverjetneje je kateri od teh se vedno ziv tudi po njegovi zaslugi! Mogoce je pa bolje da g. Seruga ostane doma ko je razpisan za naslednje dezurstvo ali delavni vikend. In naj pacienti preprosto pocakajo na naslednji dan, pa cetudi je to ponedeljek! In cetudi je zraven pri operaciji naj pa 8 urah preprosto odkoraka iz operacijske sobe. Me zanima kaksni emaili bodo krozili o njem potem!

No comments: