13 January 2008

When there is no undo with computers

V četrtek je en od naših menedžerjev stisnil tipko delete. Ne bom se spuščal v tehnične detajle, ampak ostala je neka povezava med mirror-ji (pravih backup-ov pa ne smemo imeti) in... katastrofa! V 3 minutah je zbrisal mesec dela kopice ljudi.
V četrtek in petek smo imeli krizne sestanke in sedaj je na delu forenzična ekipa, ki baje lahko večino podatkov obnovi. Upam da jim uspe... če ne je pred mano par napornih tednov!

Kako lahko obnovijo? Ja, čeprav pritisnete delete so večino vaših podatkov še vedno da prebrati s posebnimi napravami. Tudi če laptop polijete vodo se še vedno da... baje je najboljši način Coca Cola. Zgleda da je to res magična pijača!

- - - -

Thursday was a black day. One of our managers hit the delete button and in 3 minutes deleted a month worth of work. I'll leave out the technical details but links in mirrors were open and we are not allow "real" back-ups due to sensitive data.
Now we have a forensic team working on it, trying to recover the data lost.

Yes, even if you format the disk the data is still recoverable in most cases by special machines. Even if you spill water water on your drive... I was told the best thing to do is to pour Coke over it.

No comments: