26 January 2008

4.9 milijarde - a se zaj...

Ta teden se je podrl še en rekord. Enemu imed traiderjev (ne poznam slovenskega izraza - tistih ki trgujejo z vsem mogočim na borzah) je uspelo izgubit 4.9 milijarde eurov (EUR 4,900,000,000) za svojo banko Societe General.

Številke ki si jih niti predstavljat ne morem. Seveda ni potrebno posebej poudarjat da to pač ni bilo legalno. Fant je krepko presegel svoja pooblastila in tu se postavi vprašanje kako. Management in revizorji imajo da odstoji v trenutku - ker niso vedeli da se da sistem zaobit oziroma ker niso nič naredil glede tega!! V takšnih inštutucijah morajo biti varovalke občutljive na veliko manjše "prekrške" v pooblastilih.

Druga stvar pa... leta 1995 na zelo podoben način (izgubo je naredil z preprodajo "futures" kjer se lahko ustvari neverjetna megla) Nick Leeson spravil na kolena Barings Bank, ki je bila najstarejša trgovska banka v Londonu. Societe General so to krepko občutila, ampak skoraj 100% ne bo klonila - če ne drugač bo država pomagala. Če pa bi bila to manjša banka pa bi bil zlom zelo verjeten.

In to je sedaj v nekaj mesecih že drug skoraj zlom banke. Northern Rock je še vedno velik problem tukaj in se ne ve kaj bo. Mogoče pa bo spet denar najbolj varen v nogavici - oziroma čimprej porabljen!

No comments: