11 May 2008

Angleži so...

...debele pijandure obsedene z resničnostnimi šovi. Za malce več objektivnosti še BBCjev članek, ki našteje tudi več pozitivnih stvari iz vodiča.

Pa začnimo... najprej z Delovim člankom!

Angleži so - ja, definitivno so
debele - statistično so res prekomerno rejeni... vendar je to zelo povezano s slojem. Če bi vzeli samo ožji London potem bi si upal trditi, da so bolj šlang od Slovencev.
pijandure - no, pijandura je kar močan izraz. Definitivno pa je alkohol tukaj veliko bolj prisoten v družbi in ga tudi veliko več popijejo. Verjeto preveč... sploh če greste proti severu. Ampak ga Škoti in Irci (sodeč po obiskih Edinburga in Dublina) veliko več popijejo. Pa tudi debelejši so.
obsedene z resničnostnimi šovi - ja, baje jih kar spremljajo ko so na programu, ampak se mi zdi da je v SLO več pompa okoli njih. In spet... jaz nisem prišel v stik z njimi in tudi v službi se njih ne govori.

Pa še BBC:
Najprej da razčistimo kaj v knjigi piše: "overweight, alcopop-swilling, sex- and celebrity-obsessed TV addicts". Nič o resničnostih šovih in alkohol je samo v alcopop. Alcopop so sladke pijače za ženske a la Smirnoff Mule (vodka z limonado), Brezzerji in podobno.
In ta članek tudi napiše kaj je dobrega in kaj so avtorji pohvalili. In tega ni malo!

V glavnem... zdi se mi preprosto neumno od Dela da poberejo eno vrstico in jo objavijo kot celotno novico. Dragi novinar: Vsaj prevedite celoten članek z BBCja kot to normalno počnete!!!

Angleži so zelo verjetno najbolj odprt narod v Evropi, ki se zna pošalit na svoj račun (še raje na račun Francozov) in zna tudi sprejet kritiko. Še več, znajo kritizrat same sebe. In naslov je ravno to: zavedajo se da imajo te probleme in jih obravnavajo. Se mi pa dozdeva, da če bi nekaj podobnega napisali 4 Slovenci o Sloveniji, bi bili obtoženi državne izdaje. Verjetno bi celo Janša imel kaj za povedat na to temo... bolje da ne nadaljujem, ker ni dobro za moj pritisk.

Uživajte... in včasih preberite original prevedenega članka. Navadno so na BBCju - sploh vse kar je na delo.si pod rubriko Zanimivosti.

1 comment:

mija.michelizza said...

Heheh, zanimivo ... tudi zato se najbrž toliko Slovencev uči tujih jezikov ;-)