24 December 2010

Out of Office...

... v Outlooku je vkljucen.

Potni list je v zepu, letalska karta sprintana, nahrbtnik pripravljen pri vratih in Heathrow baje ociscen in funkcionira.... "What is your good name Sir?" ze odmeva v glavi :)

Uzivajte cez praznike in krasen zacetek 2011!

20 December 2010

Vsakemu ščetko v roke...

... in gremo "odkidat" Heathrow!

Počasi se bodo morali tudi tukaj naučiti, da vsako zimo zapade nekaj snega in da se morajo na to pripraviti. Do takrat pa... upam, da zadevo uredijo!

Karta in viza sta v žepu, nahrbtnik pripravljen....

09 December 2010

Prevec se dogaja...

... na ulicah Londona danes.

Studentje so se odlocili protestirat, amapak kar nekaj jih je izgubilo razsodnost in situacija ni roznata. Zakaj protestirajo? Zaradi dviga solnin in 3000 na 6000, potencialno na 9000 funtov na leto. Ja, veliko denarja. Ampak denar mora od nekje izvirat. Ali iz davkov, ali od non-EU studentov ali pa iz solnin. In ce se solnine podre z dobrim sistemom poceni posojil, ki je zacnes placevati, ko tvoja placa preseze postavljen nivo, potem je to treba malce bolj trezno premisliti.

Glede na moje izkusnje iz studentskih let solnina ni napacna zadeva. Ampak seveda samo ce je podprta s sistemom stipendij in poceni posojil, ki so dostopna vsem in cloveska.

Poslovni model...

... ki se malce razlikuje od stav in lota.

Vceraj so mi predstavili zelo zanimivi igri. Vsak dan prodajo par hi-tech stvari (iPad, home cinema,...) za najmanjso unikatno ponujeno ceno. Torej, ce si edini, ki je ponudil 1 penij (v EU cent) potem si za 1p + cena ponudbe kupil kakovosten domaci kino.

Seveda je vkljucenih nekaj ekonomskih in nekaj psiholoskih trikov:
- vsaka ponudba te stane 1.5 funta
- ce ponudis npr 20p in je toliko ponudil ze nekdo drug, potem ti sporocijo, da tvoja ponujena cena ni unikatna
- ce ponudis npr. 57p in je tvoja ponudba unikatna, potem ti to sporocijo. Hkrati pa ti sporocijo, ce je to najnizja unikatna ponudba v tem trenutku ali ne in tu ce je na voljo kaksna nizja cena, ki se ni bila ponujena
- ce je ponudba unikat, ti sporocijo takoj, ko se nekdo odda enako ponudba

Seveda je tekla debata o tem kaksna je najboljsa strategijo. Sedaj pa je treba napisat program in stestirat. :) Seveda bo firma zasluzila, mogoce pa tudi mi :)